Information is Beautiful Awards 2023 – Humanitarian shortlist

Kihirdetésre került a 2023-as Information is Beautiful Awards verseny shortlistje. Ebben a cikkünkben a Humanitarian kategóriából mutatunk be néhány pályamunkát.

És megremeg a föld

Bátorfy Attilának és Szabó Krisztiánnak, az Átló tagjainak pályamunkája egy animált weboldal, amely a a 2023. februári török-szír katasztrófából kiindulva mutatja be a földrengések történetét 1900-tól napjainkig.

Ahogy lefelé görgetünk az oldalon, a dinamikusan változó háttéren láthatjuk a különböző érdekes térképes vizualizációkat a földmozgások típusairól és részleteiről.

Divided World

Roman Budin munkája a tévhiteinket hivatott lerombolni arról, hogy hogyan oszlanak meg az országok 12 mutató mentén (pl. GDP, Happy Planet Index, megújuló energiaforrások aránya).

Az interaktív vizualizáció megmutatja nekünk, hogy melyik ország mely területeken hogyan teljesít, és viszonyíthatuk a világátlaghoz, vagy egy benchmark országhoz is.

Press Freedom Index

Gbolahan Adebayo vizualizációja a Világ Sajtószabadsági Indexét mutatja be. A pályamunka a MakeoverMonday sorozat keretében készült, inspirációnak Chimdi Nwosu munkáját használva, amiről itt írtunk korábban.

Felül egy dupla sankey charton láthatjuk a földrészek megoszlását a sajtószabadság 5 kategóriáján belül, alul pedig scatter ploton az országokat látjuk színek szerint csoportosítva, és a körök méretével ábrázolva az index nagyságát.

A teljes shortlist itt tekinthető meg.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.