Választási vizualizációk

Már csak néhány nap van hátra a 2020-as USA elnökválasztásig, amelyet óriási érdeklődés kísér. Az esemény kapcsán természetesen rengeteg adatvizualizáció  is készül, ebből válogatunk néhányat.

A Reaktor blog becslése : Trump nyer

U.S. Elections map - Reaktor

A Reaktor blog posztjában Trump győzelmét jósolja, az államok várható voksolását egy hagyományos térképen jelenítve meg.

A közvéleménykutatások bizonytalansága

U.S. National polls - fivethirtyeight

Az adatújságírásra specializálódott FiveThirtyEight portál National Poll trackere a közvéleménykutatások eredményeit jeleníti meg, bemutatva az adatokban rejlő bizonytalanságokat is.

A legfontosabb államok

U.S. election swing state polls - The Guardian

A Guardian grafikája azokra billegő államokra koncentrál, amelyek eldönthetik a választás eredményét. Az USA elektorokra alapuló rendszere miatt a legnagyobb tétje itt van a szavazásnak, a stabilan republikánus vagy demokrata többségű államok eredménye kevésbé fontos.

Jól strukturált oszlopdiagrammok

2020-11 US Elections - Financial Times

A Financial Times grafikája klasszikus oszlopdiagramm segítségével mutatja be a szavazatok várható megoszlását a két jelölt között Az alsó részben az egyes államok elektorszámai láthatóak, politikai irányultság szerint csoportosítva.

Elektori csempék

U.S. elections tile map - Politico

Szintén a választási rendszer sajátossága, hogy az egyes államok választási súlya (azaz a hozzájuk tartozó elektorok száma) nem feltétlenül arányos a földrajzi méretükkel. Ezért használ a Politico is inkább csempetérképet (tile map), ahol az egyes államok pont annyi csempéből állnak, ahány elektoruk van, így a választási súly és a vizuális méret azonos.

2020 vs. 2016 - animálva

U.S Presidential election forecast - Vizzu

A magyar hátterű adatanimációs szoftver, a Vizzu fejlesztői is készítettek egy videót a választási esélyekről, a 2016-os Clinton-Trump párharccal hasonlítva össze az adatokat. A teljes videó itt látható.

A változatosság gyönyörködtet

14 ways to visualize the election - Ken Flerlage

A Tableau-guru Ken Flerlage anyaga 14 különböző módot mutat be a választási adatok vizualizálására. Az interaktív verzió itt érhető el.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.