Adatleírás

Az elemzési adatbázis 4 táblát tartalmaz, ezek a következőek:

  • Ügyfél
  • Havi ajánlatok
  • Havi tranzakciók
  • Részletes tranzakciók

A versenyről további tudnivalók a FAQ dokumentumban találhatóak.

Ügyfél

Az adattábla tartalmazza a két tranzakciós adatbázis bármelyikében szereplő ügyfelek demográfiai adatait.  Amennyiben a vizsgálatokat az ügyfelek demográfiai adataira is ki szeretné terjeszteni, akkor UGYFEL_ID kapcsolómezőn keresztül lehet ezeket az adatokat a tranzakciós adattáblához kapcsolni.

 Az ugyféltáblában lévő adatok töltöttsége különböző, vannak 100%-ban töltött adatok és nem 100%-ban töltött adatok is. A felhasználás céljától függően ezt érdemes figyelembe venni. Az ügyfeleket jellemző legfontosabb mutatószámok kerekítettek (jövedelem, lakhely koordináták, életkor) adatvédelmi okokból.

 Az egyes ügyfelekről a következő jellemzők állnak rendelkezésre:
ugyfel_id, ugyfel_neme, ugffel_eletkor, ugyfel_jovedelem_avg, ugyfel_lakhely_telepules, lakhely_eov_x, lakhely_eov_y, lakhely_lat, lakhely_lon, pprogram_reg_kezd, pprogram_reg_idotartam_honap, ugyfel_csaladi_allapot, ugyfel_iskolai_vegzettsege, ugyfel_foglalkozasa

Aktív ajánlatok

Ez a tábla azt mutatja meg, hogy az egyes ügyfeleknek az adott hónapban hány aktivizált ajánlata van a Kedvezményprogram partnereinél. Néhány kiemelt partner név szerint is szerepel (például MOL), a többi partner esetében MCC kategóriára (autó, ruha, stb) vannak aggregálva az adatok. Ez utóbbi esetben a Partner mezőben a PARTNER_TAG érték szerepel. 

 Az aktív ajánlatokról a következő jellemzők állnak rendelkezésre:
ugyfel_id, honap, mcc_csoport, partner, aktiv_ajanlat_db

Havi aggregált tranzakciók

Az adattábla egy ügyfélmintára vonatkozóan tartalmazza az ügyfelek  hónap-partner-MCC kategória szintre aggregált  tranzakciós adatait 201705-201707 hónapokra vonatkozóan (3 hónap)

 Egy ügyfél több partnernél is rendelkezhet aktív ajánlattal és több partnernél is tranzaktálhat. Nem csak az aktív ajánlattal rendelkező ügyfelek tranzaktálhatnak és így nem minden tranzaktákló ügfyél rendelkezik aktív ajánlattal.

A tranzakciók partneri státusz szemponjából három csoportra oszthatóak: Kiemelt (TOP) partnerek, a kedveznényprogramban részvevő további partnerek, illetve nem partnerek.

  • A TOP partnerekre vonatkozóan a PARTNER mező egyedileg töltött
  • Azon tranzakcióknál, amelyek partner tag partnereknél, de nem a nevesített TOP partnereknél  történtek egységesen PARTNER_TAG megnevezés szerepel. a PARTNER mezőben. Esetükben az MCC kategória ad egy további alábontást.
  • Azon tranzakciók esetén, amelyek nem partner tagoknál történtek, egységesen NEM_PARTNER_TAG megnevezés szerepel a PARTNER mezőben. Esetükben ismét csak az MCC kaetgória képezheti egy összehasonlítás alapját.

A TRX_DB és TRX_OSSZEG mezők megadják, hogy adott PARTNER és MCC_KATEGORIA esetében hány tranzakciót és mekkora összegben végzett az ügyfél. 

A TRX_PP_KEDVEZMENY_FLAG mező jelzi, hogy az ügyfél számára elérhető volt-e valamilyen kedvezmény az adott partnernél (vagy MCC csoportban) végrehajtott tranzakcióknál, a TRX_PP_KEDVEZMENY_JOVAIRT_FLAG pedig megmutatja, hogy az ügyfél ténylegesen részesült-e kedvezmény jóváírásban.  Ez attól függ, hogy előzetesen aktiválta-e az ügyfél az adott partner ajánlatát, ha igen, akkor automatikusan megkapja a jóváírást, a vásárlás során már nincs teendője. A jóváírt kedvezmény összege nem publikus.

A tábla tartalmazza továbbá az adott partner és MCC kombinációra vonatkozó legmagasabb tranzakciószámú vásárlási helyszín koordinátáit is. A helyszín koordinátái  mind EOV (egységes országos vetület), mind GPS formátumban rendelkezésre állnak. Az EOV formátumot egyszerűen lehet használni légvonal távolság mérésére (a2+b2=c2), a GPS formátum viszont térképen (Google Maps, OpenStreetMap) történő ábrázoláshoz hasznos.

A táblában a következő mezők szerepelnek:
ugyfel_id, trx_honap, partner, mcc_csoport, trx_db, trx_osszeg, trx_pp_kedvezmeny_flag, trx_pp_kedvezmeny_jovairt_flag, top_eov_x, top_eov_y, top_lat, top_lon

Részletes tranzakciók

Az adattábla egy ügyfélmintára vonatkozóan tartalmazza az ügyfelek  C&A partnernél végrehajtott tranzakcióit elemi szinten, 201705-201707 hónapokra vonatkozóan (3 hónap).  

A táblában szereplő ügyfélminta eltérő a havi tranzakciós tábla ügyfélmintájától. A két ügyfélminta nem összekapcsolható, egymással nem validálható. Az adattábla  a minta ügyfélkörnek mind a partneri promóciós, mind a nem partneri promóciós tranzakcióit tartalmazza.

Az egyedi beazonosíthatóságot megakadályozandó a tábla a tranzakciónak csak a napját tartalmazza, az időpontot nem, valamint, az aggregált tranzakciós összegek kerekítettek. 

A tranzakció helyszínének koordinátái  mind EOV (egységes országos vetület), mind GPS fomrátumban rendelkezésre állnak. Az EOV formátumot egyszerűen lehet használni légvonal távolság mérésére (a2+b2=c2), a GPS formátumot, viszont térképen (Google Maps, OpeenStreetMap) történő ábrázoláshoz.

 A tábla mezői:
ugyfel_id, partner, mcc_kategoria, trx_honap, trx_datum, trx_eov_x, trx_eov_y, trx_lat, trx_lon, trx_db, trx_osszeg, potencialis_kedvezmeny_flag, jovairt_kedvezmeny_flag

Felhasználási feltételek

A fenti elemzési adatbázisban található adatok az OTP Bank tulajdonát képezik. Az adatokra és az elkészített vizualizációkra vonatkozó Felhasználási Feltételek itt olvashatóak, ezek betartása kötelező.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.